top of page

Sigueu tots benvinguts. Aquesta pàgina web està destinada a ser una base d'informació i servei per a la ciutadania i al mateix temps, té l'objectiu de fer un memorial a totes les víctimes mortals dels camps d'extermini nazi provinents del Vallès Occidental.
Aquest projecte va començar com un Treball de Recerca el 2019 de memòria històrica. La memòria històrica ens permet no oblidar mai el passat, aprendre dels seus errors i evitar cometre els mateixos en el futur. És extremadament fàcil oblidar aquells que ja no hi són i tenim tendència a fer-ho. Així que vaig adonar-me que calia invertir temps a investigar i ajudar a recordar a aquells que són gairebé oblidats.

Ja que el treball en si denuncia l'oblit, tota la informació recollida i les conclusions seran publicades en una pàgina web. Aquesta pàgina web té una doble intenció. Primerament fer un memorial i seguidament permetre que qualsevol cibernauta sigui capaç d'informar-se, utilitzar la recollida de biografies com a base d'informació i servei, aportar noves dades, debatre les meves conclusions i fins i tot, animar-se a crear una pàgina similar centrada en el seu territori (com en el meu cas la proposta de web està inspirada en www.memoria.cat una pàgina web creada per l'Associació de Memòria i Història de Manresa.). Un treball fet de manera convencional resta en un racó d'una biblioteca d'institut, on els darrers deu anys no ha passat ningú a consultar-los. D'aquesta manera, pot tenir major divulgació i em motiva el fet que aquest projecte tingui una vida externa de les parets de l'institut.

​

El dia 25 de desembre de 2007 va quedar aprovada la llei de la Memòria Històrica a Espanya:

"La presente Ley tiene por objeto reconocer y ampliar derechos a favor de quienes padecieron persecución o violencia, por razones políticas, ideológicas, o de creencia religiosa, durante la Guerra Civil y la Dictadura, promover su reparación moral y la recuperación de su memoria personal y familiar, y adoptar medidas complementarias destinadas a suprimir elementos de división entre los ciudadanos, todo ello con el fin de fomentar la cohesión y solidaridad entre las diversas generaciones de españoles en torno a los principios, valores y libertades constitucionales."

Article 1, Llei n°27/2007

​

Buscant idees relacionades van sorgir els Stolpersteine. Aleshores vaig decidir investigar la vida de les víctimes mortals dels camps d'extermini nazi al Vallès Occidental amb l'objectiu d'esbrinar si les dades que reflecteixen els Stolpersteine són certes per a poder demostrar i denunciar l'existència i veracitat d'aquests.
Per tant, aquesta pàgina web és el resultat de mesos de recerca i investigació que em permetessin respondre la meva hipòtesi: És necessari crear més Stolpersteine al Vallès Occidental i modificar o actualitzar la informació dels existents.
A partir de la recerca em vaig proposar respondre a aquestes preguntes:
- Què és un Stolpersteine?
- Perquè és necessari l'existència de Stolpersteine?
- Quins Stolpersteine existeixen al Vallès Occidental?
- Quan i perquè van ser col·locats aquests?
- Quins habitants del Vallès Occidental van morir a camps d'extermini nazi?
- Quines poblacions tenen habitants empadronats morts en un camp d'extermini nazi?
- Què els va portar fins als camps d'extermini?
La següent investigació es basa en moltes fonts d'informació, començant per la bibliografia (MONTSERRAT ROIG, Els catalans als camps nazis, 1977) i monografies locals en aquest sentit volem destacar que existeixen  llibres d'història sobre Sant Llorenç Savall, de Castellar del Vallès  (cal destacar l'enorme investigació des de l'Arxiu Municipal sobre el tema concentracionari), evidentment de Sabadell i Terrassa hem trobat moltes fonts bibliogràfiques d'informació i també n'hi ha alguns exemples a Montcada, Ripollet, web Sant Cugat, Rubí, però d'altres encara falta la iniciativa d'investigar-ho.
En segon lloc, busquem la infinita quantitat de pàgines web, sovint amb dades contradictòries i per últim ens agradaria poder arribar al testimoni local.
La metodologia utilitzada per aquest treball de recerca era bastant acotada. Considerem les víctimes mortals del Vallès Occidental només aquelles que consten com a empadronades al registre de l'any 1936. Aquesta mesura era essencial per controlar la magnitud del treball. Però a l'hora de posar un límit va resultar que no podíem commemorar a tantes víctimes com m'hauria agradat. Víctimes que van néixer a un municipi del Vallès Occidental però no vivien allà en el moment del registre o que no van morir en un camp nazi perquè els Stolperteine commemoren a les víctimes mortals, però també a les supervivents.
Les xifres sempre són relatives i a moltes localitats hi ha un llistat de persones desaparegudes a l'exili, que podrien formar part d'allò que van anomenar "nit i boira", és a dir, els que entraren a les càmeres de gas sense cap documentació, per exemple, al nostre poble Sentmenat quan els alumnes de l'institut van fer el treball sobre la Guerra Civil, vam veure que es van perdre la pista a la frontera de dos exiliats sentmenatencs.
La pàgina web està subdividida en seccions. En el primer apartat es pot accedir a la contextualització i als conceptes bàsics que podrien ser d'utilitat per entendre el treball. A continuació trobareu les dades i biografies que he reunit d'aquestes víctimes organitzades per municipis. Al següent apartat podeu trobar les anàlisis i el nucli del treball i finalment les conclusions del treball, el contacte i la bibliografia web.
La proposta de web està inspirada en www.memoria.cat una pàgina web creada per l'Associació de Memòria i Història de Manresa. Un fort agraïment al meu tutor Benjamí Benedicto per totes les eines, els ànims i el temps que em vas oferir. També em cal donar mil gràcies a tots els col·laboradors entrevistats entre els quals: Manel Márquez, professor i especialista sobre la deportació terrassenca, Ernest Gallart, professor i investigador sobre els castellarencs a Mauthausen, Sílvia Saiz, arxivera de Castellar del Vallès, Alícia Garcia, arxivera de l’Ajuntament de Polinyà, Txema Romero, director del Museu de Cerdanyola, Monica, Balcells Rivera, de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Loreley Bertran, de l'Ajuntament de Sant Cugat i el servei de cultura de l'Ajuntament de Sabadell.

ex stolpersteine.jpg
Gunter Demnig.jpg
stolp cast. bo.jpg
LLibre m. roig.jpg
stolperst sabadell.jpeg

Alguns dels Stolpersteine de Sabadell. Extret el dia 07/10/2019 de:

https://www.sapiens.cat/uploads/s1/63/93/47/llambordes-co-pia_57_540x335.jpeg

mauthausen10.jpg
bottom of page